Siirry sisältöön

Koiran ripulin kotihoito

Ripuli on yksi yleisimpiä akuutteja koiran vaivoja. Sen aiheuttaa usein jokin sopimaton ruoka, mutta aiheuttajina voi olla esim. bakteerit tai virukset, stressi, sisäloiset ja monenmoiset sairaudet.

Mikäli ripuli ei ole kestänyt useita päiviä ja koiran vointi on kohtuullisen pirteä, voi koiraa kotihoitaa ensiapuna. Kannattaa kuitenkin tarkkailla koiran yleisvointia ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin mikäli koira menee kovin vaisuksi, ei syö/juo mitään, ulosteessa on runsaasti verta tai koiralla on muitakin oireita esim. kuumetta tai oksentelua. Jos kotihoito ei tepsi parissa päivässä on syytä varata aika klinikalle. Pentujen tai perussairaiden koirien ollessa kyseessä, kannattaa eläinlääkärin puoleen kääntyä entistä herkemmin.

Reseptittä saatavat ripulinhoitovalmisteet rauhoittavat yleensä koiran ripulin nopeasti. Suositeltavia valmisteita ovat esimerkiksi Dia-Tab, Promax ja Canicur Pro. Näitä tuotteita saa klinikoilta, apteekeista ja lemmikkitarvikeliikkeistä.

Ripuloidessa koira menettää nesteitä ja elektrolyyttejä. Huolehdi että koira juo riittävästi, nesteentarve on n. ½-1 dl/kg/vrk.

Maitohappobakteereita on hyvä lisätä ruuan joukkoon, koiralle sopivia valmisteita ovat esim. Canius Plus ja Enteromicro.

Koiran suoliston nukka tarvitsee ravinteita elpyäkseen, joten täyspaastoa ei enää nykytietämyksen mukaan suositella.

Koiralle kannattaa tarjota pieniä aterioita useamman kerran päivässä. Ruuan on syytä olla erityisen hyvin sulavaa, esim. läpikeittetty puuroriisi/keitetty sei/jauheliha/kana, raejuusto, piimä. Mikäli koiralla on allergioita, kannattaa olla varovainen ruokavalion muutoksen suhteen ja antaa esim. allergisen nappulaa vain pienempiä annoksia ja mahdolisesti liotettuna. Klinikaltamme löytyy myös suolistohäiriöisille sopivaa ruokaa nappulana sekä säilykkeenä, esim. Royal Canin Gasro Intestinal.