Siirry sisältöön

Matkustava lemmikki

Lemmikin ottaminen ulkomaille mukaan on mahdollista, kun ottaa asioista ajoissa selvää. Hyvissä ajoin ennen matkaa on omistajan selvitettävä kohdemaan tuontivaatimukset. Ne ovat maakohtaisia ja muuttuvat jatkuvasti. Maan konsulaatista löytyy yleensä ajantasaisin tieto. Ruokaviraston sivuilta löytyy tuorein tieto Suomen vaatimuksista tuontikoirille ja ulkomailta palaaville lemmikeille.

Rabiesrokote on välttämätön aikuisen koiran, kissan tai fretin matkustaessa ulkomaille. Myös muut rokotteet kannattaa pitää voimassa ja lisäksi otattaa vielä mahdollisesti leptospiroosirokotus koiralle. Osallistuessasi ulkomailla tapahtumiin/kilpailuihin ota hyvissä ajoin selvää erikseen tapahtumien rokotusvaatimuksista, ne saattavat poiketa kyseisen maan maahantuontivaatimuksista.

Lämpimiin maihin matkustettaessa on hyvä selvittää maan loistaudit, sillä Suomen rutiiniloislääkityksiin ei sisälly esim. sydänmatojen ennaltaehkäisy, mikä mm. välimeren maissa on tarpeen.

Lemmikkieläinpassi on välttämätön EU:n alueella koiran, kissan tai fretin kanssa matkustettaessa. Muihinkin maihin sitä suositellaan matkustuksen sujuvuuden kannalta. Passeja myy ja myöntää eläinlääkärit, jotka tekevät kaikki merkinnät passiin tarkastettuaan ensin eläimen tunnistusmerkinnän: mikrosirun toimivuuden (tai tatuoinnin erottuvuuden).

Lentäen matkaavalle eläimelle on jokaisella lentoyhtiöllä omat ohjeensa, jotka löytyvät ko. yhtiön sivuilta. Myös laivayhtiöillä on ohjeistukset lemmikin kanssa matkaavalle. Oli matkustustapa mikä hyvänsä, kannattaa kohdemaasta (ja mahdollisesti myös matkan varrelta) selvittää etukäteen päivystävän eläinlääkärin sijainti ja puhelinnumero sekä matkakohteen paikalliset säädökset ja määräykset.

Mikäli olette tuomassa ulkomaista eläintä Suomeen, on hyvä selvittää tuontimaan tartuntatauti- ja loistilanne. Eläin voi kantaa Suomelle vielä vieraita loisia tai tauteja piilevästi. Vaikka rajanylitykseen Suomeen päin vaaditaan ekinokokkimadotus, ei se ole suinkaan kattava häätö kaikkien loisten osalta. Monissa maissa varsinkin katukoirilla ja -kissoilla on jopa zoonoottisia (ihmiseen tarttuvia) tauteja, joita voi olla vaikea tai mahdoton hoitaa.