Siirry sisältöön

Rokotusreaktiot

Rokottamiseen liittyy aina rokotusreaktion mahdollisuus. Osa rokotuksista voi aiheuttaa reaktioita, jotka yleensä menevät ohi itsestään muutamassa tunnissa tai parissa päivässä. Rokotuskohtaan voi muodostua turvotusta, joka yleensä on suurimmillaan noin 48 tunnin kuluessa rokotuksesta ja häviää sitten vähitellen viikkojen kuluessa.

Yleisimpiin rokotteiden haittavaikutuksiin kuuluvat rokotuksen jälkeen esiintyvä kuumereaktio, huonovointisuus, paikalliset oireet kuten punoitus, kuumotus tai turvotus pistospaikalla, kipu ja joissakin tapauksissa lievät allergiset reaktiot.

Jos eläin on rokotushetkellä sairas, infektiot voivat vaikuttaa rokotevasteeseen heikentävästi. Taudin itämisaikana tai piilevän infektion aikana annettu rokotus saattaa johtaa taudin puhkeamiseen. Tämän vuoksi on tärkeää, että rokotettava eläin on terve ja tarvittaessa asianmukaisesti madotettu ennen rokotuksen antamista. Tilannearvion tekee aina eläinlääkäri.
Eläimestä johtuvia epäonnistumisen syitä ovat mm. pennulla vielä vaikuttavat emän vasta-aineet tai eläimen heikentynyt immuunivaste, joka voi johtua esimerkiksi kroonisesta stressistä, runsaasta sisäloistartunnasta, nälkiintymisestä, tai muusta samanaikaisesta lääkityksestä.

Lisätietoja aiheesta löydät Ruokaviraston sivuilta.