Siirry sisältöön

Tassusiteen teko-ohje

Jos lemmikki on saanut haavan tassuunsa tai esim. kynsivaurion, on usein eläinlääkärikäynti paikallaan.

Mikäli haava ei ole kovin syvä eikä repsottava, voi hoitoa kokeilla kotikonstein: hyvä puhdistus, kuivaus ja tassuside, joka vaihdetaan ainakin kerran päivässä, kunnes haava on parantunut.

Kynsivauriot ja syvät tai tulehtuneet haaat vaativat eläinlääkärikäynnin. Usein nekin vaativat jatkohoitona kotona tassusiteen tekoa useiden päivien ajan.

 • haavanpuhdistustainetta (voi riittää myös runsas huuhtelu puhtaalla vedellä)
 • harsotaitoksia (puhdistamiseen)
 • pyyhe tai tarvittaessa hiustenkuivain (tassun kuivaamiseen)
 • (tarttumattoman) haavalapun tai esim. Pihkavoidetta ja harsotaitoksen
 • (kipsinalus-)vanua
 • (joustavaa) sideharsoa
 • itseensä kiinnittyvää sidettä (Pet-Flex, FunFlex, VetFlex)
 • (kiinnelaastaria / haavateippiä)
 • sakset
 • tarvittaessa kynsisakset

HUOM! Leikkaa tarvittaessa kynnet, sillä tassusiteessä ne eivät pääse kulumaan. Liian pitkät kynnet hiertävät helposti siteen sisällä viereisen varpaan ihon rikki.

Jos siteenvaihdon välissä haavalappu on jäänyt kiinni haavaan / kynnen ytimeen, kädenlämpöisellä vedella huuhtelu liottaa sen yleensä hyvin irti.

Haava tai kynnen ydin puhdistetaan kirvelemättömällä paikallisantseptillä (esim. Antsept-suihkeella tai 1:10 laimennetulla Betadinella) Tassu kuivataan hvin ennen tassusiteen tekoa.

 1. Peitä puhdas ja kuiva haava tai kynnen paljastunut ydin mieluiten tarttumattomalla haavataitoksella (tai sideharsotaitoksella, johon on ohuesti sivelty esim. Pihka- tai hunajavoidetta tarttumisen estämiseksi).
  Aseta vanusuikaleet kaikkien varpaiden väleihin estämään varpaiden hiertymistä – muista myös mahdollinen kannus.
 2. Kiedo koko tassu vanulla: aloita etupuolelta ranteesta / nilkasta kohti varpaita jatkaen niiden yli ranteen / nilkan takapuolelle asti.
 3. Kierrä vanua ranteesta / nilkasta varpaisiin asti – ei tiukasti, mutta napakasti.
 4. Tukevoita side joustavalla sideharsolla: aloita taas etupuolelta varpaita kohti jatkaen niiden yli takapuolelle asti.
 5. Jatka kiertäen tassua sideharsolla varpaisiin asti. Sideharsoia ei yleensä tarvitse teipata kiinni, mutta tarvittaessa pala laastariteippiä riittää kiinnitykseen.
 6. Tee päällimmäinen kerros samoin edellä itseensä kiinnittyvällä siteellä: eli ensin ranteesta varpaiden yli takapuolelle ja sitten kiertäen koko tassu varpaisiin asti tukevasti, muttei tiukasti. Jätä kuitenkin yläreunasta sideharso (ja ehkä vanukin) hieman näkyviin, sillä itseensä kiinnittyvä side voi varsinkin takajalassa akillesjänteen kohdalla hiertää ihon rikki.
 7. Kiinnelaastarilla eli laastariteipillä (tai vastaavalla) voi kiinnittää koko paketin yläreunastaan ranteen / nilkan karvoihin kiinni valumisen estämiseksi. Samaa teippiä voi käyttää paketin pohjan ja kärjen vahvistamiseksi ja kulutusta kestäväksi.

Tällainen sidos ei ole vedenkestävä, joten tarvittaessa ulos paketti on suojattava koirien suojatossulla, muovipussilla tai vaikkapa lasten kurarukkasella.

HUOM! Mikäli tassuside kastuu, valuu tai alkaa hiertää tai vaivata eläintä, on se syytä vaihtaa. Liian kireä side voi aiheuttaa tassun turpoamisen ja estää verenkierron tassussa.