Siirry sisältöön

Virtsanäytteen otto

Virtsanäyte voidaan ottaa joko kotona tai vastaanotolla.

Kotona virtsanäyte otetaan tehdaspuhtaaseen astiaan (esimerkiksi pakasterasia) tai keittämällä puhdistettuun lasipurkkiin. Klinikaltamme saa myös hakea näytteenottoastian maksutta. Purkkiin merkitään päivämäärä, omistajan ja lemmikin nimi sekä näytteenottoaika.

Edustavin näyte saadaan virtsasta, joka on ollut rakossa vähintään 4–6 tuntia.

Hyväksi havaittu apuväline näytteenotossa on löylykauha tai muu pitkävartinen kauha, johon näytteen saa otettua lemmikin asioinnin juurikaan häiriintymättä. Kauhaan voi kiinnittää esimerkiksi teippaamalla näyteastian, johon virtsanäyte otetaan. Mikäli otat näytteen suoraan kauhaan, tulisi se keittää ensin.

Lemmikin sukuelimet tulisi pestä ennen näytteenottoa pelkällä vedellä. Näyte pyritään ottamaan aina suoraan virtsasuihkusta astiaan, mukaan ei saisi tulla lunta, karvoja, kissanhiekkaa tai muita roskia. Virtsaa tulisi saada astiaan vähintään 10 ml. Aamulla otettu keskivirtsa olisi luotettavin näyte.

Virtsanäytteen otto kissalta voi joskus olla vaikeaa. Konstikkaissa tapauksissa hiekkalaatikon voi peittää tuorekelmulla, jolta näyte sitten kerätään purkkiin. Vastaanotoltamme on myös mahdollista ostaa virtsanäytteen ottoa varten tarkoitettua erikoishiekkaa.

Virtsanäyte on tuotava tutkittavaksi mahdollisimman pian, jotta tutkimustulokset olisivat totuudenmukaiset. Näyte ei saa olla 4 tuntia vanhempi. Mikäli säilytätte näytettä kotona puolta tuntia pidempään, pitäkää se jääkaapissa. Näyte ei saa jäätyä.

Jos näytteenotto ei kotona luonnistu, voidaan näyte ottaa vastaanotolla. Näyte otetaan rakosta punktoimalla neulalla eläimen vatsapeitteiden läpi. Toimenpide on helppo ja lähes kivuton, mutta vaatii täyden rakon. Eläimen pitäisi siis olla pissaamatta 4–6 tuntia ennen näytteenottoa.