Siirry sisältöön

Ylipaino lemmikillä

Ylipaino on valitettavan yleistä nykypäivän lemmikeillä. Alueesta riippuen noin 30–60 % koirista ja noin 25–50 % kissoista on ylipainoisia tai sairaalloisen lihavia. Meillä lemmikin omistajilla onkin vastuu pitää rakkaat ystävämme sopivassa painossa. Näin saamme nauttia lemmikkimme seurasta pidempään ja elämä on lemmikille antoisampaa.

Ylipaino vaikeuttaa eläinten normaalia aktiivista elämää ja altistaa monille vaivoille. Esimerkiksi nivelongelmat, diabetes, maksasairaudet, suurentunut komplikaatioriski nukutuksen aikana, sydän- ja hengityselinsairaudet, virtsatieongelmat ja virtsakivet, ihon ja turkin huonontunut kunto, huono kestävyys ja alentunut lämmönsietokyky. Etenkin brakykefaalisilla (=lyhytkuonoisilla) koirilla ylipaino voi olla hengitysvaikeuksien ja kasvaneen lämpöhalvausriskin takia hengenvaarallista.

Turvallinen ja tehokas laihduttaminen tapahtuu liikuntaa lisäämällä ja monipuolistamalla sekä tietysti oikeanlaisella ruokavaliolla. Terveellinen painonpudotustahti on viikossa noin 1 % painosta eli painonpudotus kestää käytännössä aina useita kuukausia.

Pelkästään vähentämällä ruuan määrää, voidaan aiheuttaa lemmikille vitamiini- ja hivenainepuutoksia sekä jatkuva nälän tunne. Laihduttaessa ruuassa tulee olla alhainen rasvapitoisuus, kevennetty kalorimäärä sekä korkea valkuaisainepitoisuus, jotta lihasmassa säilyisi. Herkut ja välipalat tulisi jättää pois.

Klinikallamme on myynnissä Royal Caninin laihdutusruokia kissoille ja koirille. Ruokavaliot on suunniteltu niin, että eläimen energiansaanti vähenee, mutta kylläisyyden tunne säilyy laihduttamisesta huolimatta. Pystymme tilaamaan tarvittaessa myös esim. Hill´siltä ja Specificiltä vastaavia ruokia.

Eläinlääkärimme sekä eläintenhoitajamme auttavat mielellään arvoimaan lemmikkinne laihdutuksen tarpeen ja opastavat teitä alkuun painonpudotuksessa. Voitte käydä punnitsemassa lemmikkinne klinikalla, mikäli kotoa ei läydy tarkoitukseen sopivaa vaakaa.