Siirry sisältöön

Eksoottiset lemmikit

Koiran ja kissan lisäksi – tai sijaan – monessa perheessä on lemmikkinä jokin eksoottisempi eläinlaji, kuten kani, jyrsijä, matelija, lintu, fretti tai kääpiösiili. Eksoottiset eläimet eroavat muun muassa anatomialtaan ja elintavoiltaan joskus suurestikin koirasta ja kissasta, eikä niistä kaikista ole paljoakaan tietoa saatavilla. Hoidossa on omat haasteensa.

Oivassa eksoottisempaakin perheenjäsentä hoidetaan monipuolisesti ja kokemuksella. Tavallisimpia toimenpiteitä ovat kanien ja jyrsijöiden hammashoidot sekä sterilisaatiot ja kastraatiot. Pieniä lemmikkejä saattavat vaivata myös esimerkiksi hengitystie-, ruuansulatuskanava- ja ihovaivat.

Eläinlääkäriin lähtöä ei kannata viivytellä, jos eläin vaikuttaa oudolta. Liikkumaton, syömätön tai pörhöllään oleva lemmikki on yleensä jo hyvin sairas. Yleisohjeena voikin sanoa, että mitä pienempi eläin, sitä nopeammin sen vointi heikkenee.

Eksoottiset lemmikit ovat hyvin herkkiä kylmyydelle, vedolle ja stressille. Tämä kannattaa ottaa huomioon kuljetettaessa lemmikkiä vastaanotolle. Suojatkaa kuljetuslaatikko peitoilla ja huolehtikaa lämmityksestä esimerkiksi lämpöpullojen avulla.