Siirry sisältöön

Röntgen

Klinikallamme on käytössä nykyaikainen digitaalinen röntgenlaitteisto. Röntgenkuvausta hyödynnetään sisäelinten ja luuston vaurioiden paikallistamisessa sekä monissa ennaltaehkäisevissä tutkimuksissa.

Pystymme lähettämään kuvia sähköisesti eteenpäin esimerkiksi jatkotutkimuksia varten. Omistajalla on halutessaan myös mahdollisuus saada röntgenkuvat sähköpostiinsa tai lisäpalveluna CD:lle poltettuna.

Suomen Kennelliitto pitää yllä perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaa PEVISAA, jossa määritellään mitä virallisia tarkastuksia tietyille roduille tulisi tehdä.

Meillä voidaan suorittaa viralliset lonkka-, kyynärpää- ja selkäkuvaukset. Näiden lisäksi teemme virallisia polvitutkimuksia, jossa eläinlääkäri tutkii koiran polvet tunnustelemalla.

Röntgenkuvauksen avulla voidaan myös selvittää tiineen kissan/koiran pentujen määrää ja kokoa. Paras aika tiineysröntgenille on noin 1-2 viikkoa ennen synnytystä, jolloin pentujen luusto on jo niin kehittynyt, että ne ovat hyvin havaittavissa.

Varjoainetutkimuksella pystymme selvittämään esimerkiksi lemmikin ruuansulatuskanavassa mahdollisesti olevan vierasesineen sijaintia. Eläimelle syötetään varjoainetta ja seurataan sen etenemistä ottamalla röntgenkuvia tietyin väliajoin.

Meiltä on myös hampaiden digitaaliseen röntgenkuvaukseen tarkoitettu laite. Lemmikille turvallinen hampaanpoisto edellyttää usein röntgenkuvausta. Monesti myös poistoa vaativat muutokset havaitaan ainoastaan röntgenkuvauksen avulla. Voit lukea lisää lemmikkien hammashoidoista kohdasta “Hampaat”.

Röntgenkuvausta varten lemmikkisi saatetaan joutua rauhoittamaan. Sinua ohjeistetaan aikaa varatessasi, mikäli esimerkiksi paastotus on tarpeen.