Siirry sisältöön

Sydän

Sydäntutkimus tehdään joko osana jalostustarkastusta tai kun lemmikillä on todettu sivuääni tai oireita sydämen toimintahäiriöstä (esim. väsymys, yskiminen, läähätys).

Sydäntutkimukseen kuuluu ultraäänitutkimus, tarvittaessa röntgenkuvaus ja EKG-tutkimus.

Koska moni muukin sairaus voi vaikuttaa sydämen toimintaan (mm. kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta, Addisonin tauti) voidaan lemmikistä ottaa verinäytteitä käynnin yhteydessä. Nämä verinäytteet ovat paastonäytteitä eli lemmikki tulisi pitää paastolla 8 tuntia ennen käyntiä. Poikkeuksena pikkupennut ja fretit, joiden paastotus on maksimissaan 4 tuntia.

Ultraäänitutkimuksessa saadaan tietoa sydämen rakenteista.

Läppävioissa nähdään läpissä olevat muutokset: paksuuntumat sekä asentomuutokset näiden aiheuttamat läpissä olevat vuodot. Nämä vuodot löytyvät ns. Doppler-tutkimuksissa.

Sydämen laajentumat ja sydänlihasheikkoudet nähdään myös ultraäänitutkimuksessa, jolloin sydämen pumppausvoima heikkenee.

Sydämen ultraäänitutkimus tehdään yleensä hereillä, koska rauhoitus saattaa vaikuttaa sydämen toimintaan ja täten vaikuttaa tutkimuksen tulkintaan.

Tutkimuksen aikana lemmikki seisoo joko lattialla tai pöydällä. Ultraäänianturi asetetaan ”kainaloon”, tarvittaessa voidaan joutua ajamaan karvoja tältä alueelta paremman näkyvyyden saamiseksi. Tutkimus tehdään molemmista kainaloista, koska sydämen rakenteet näkyvät eri tavalla eri puolilta rintaonteloa. Tärkeää olisi pystyä pitämään lemmikki läähättämättä, koska läähätyksen aikana keuhkot ja sydän liikkuvat, jolloin selvää kuvaa sydämestä ei saada.

EKG-tutkimuksessa saadaan tietoa mm. sydämen rytmistä, mahdollisista rytmihäiriöistä sekä sydänlihaksen hapen puutteesta. Tällöin lemmikki makaa oikealla kyljellään pöydällä ja jalkoihin kiinnitetään elektrodit ja sydämen syke piirtyy paperille.

Röntgentutkimuksella saadaan selville mahdolliset nestekertymät keuhkoissa ja sydämen laajentumisen aiheuttama henkitorven asennon muutos. Röntgenkuvauksessa lemmikki makaa hereillä kyljellään röntgenpöydällä ja kuva pyritään ottamaan sisäänhengityksen aikana.